Jordanië

Jordanië ligt in een regio die strategisch en economisch van enorm belang was en nog steeds is. Hier liggen de kruispunten van de oude handelsroutes tussen Europa, Azië en Afrika. Alle grote beschavingen van het Midden Oosten en het Middellandse Zeegebied zijn erdoorheen getrokken en hebben hun sporen achtergelaten. Vanaf de 16e eeuw ging het land deel uitmaken van het Ottomaanse Rijk en in de Eerste Wereldoorlog namen de Engelsen en Fransen hun intrek. Jordanië is nu een zelfstandige staat. Niet lang geleden overleed het beroemde staatshoofd van Jordanië die het land lange tijd regeerde: koning Hussein. Zijn zoon Abdullah nam het roer over. In Jordanië leven vooral veel Palestijnen. Velen zijn vluchtelingen uit Israël en de Westelijke Jordaanoever. De rest van de bevolking bestaat uit nakomelingen van Arabische stammen, waarvan een klein deel bedoeïen is. De karakteristieke tenten van deze nomaden zie je vaak nog staan in de prachtige woestijn van Jordanië. Lange tijd, voordat het een toeristische attractie werd, bevolkten zij zelfs de gebouwen en rotswoningen van de rozerode stad Petra.

Achtergrond informatie

Bevolking

Er wonen ongeveer 5,5 miljoen mensen in Jordanië. Ongeveer een half miljoen van deze mensen zijn Palestijnse vluchtelingen en worden onderhouden door de Verenigde Naties. Het grootste gedeelte van de bevolking is Arabisch. De Islam is de belangrijkste godsdienst van Jordanië met als heilige boek de Koran en vrijdag als Sabbatsdag. De moslims worden vijf keer per dag opgeroepen tot gebed door de omroepers van de moskeeën . Moslims respecteren de Joden en Christenen over het algemeen met respect. Zij zien Jezus als een van de profeten van Allah. Mohammed was de laatste profeet en Allah heeft de Koran aan hem opgedragen. De meeste Jordaanse moslims zijn aanhanger van de Sunni Sekte uit Islam.

Geschiedenis

Tot het begin van de twintigste eeuw was Jordanië een gedeelte van Palestina. Palestina is op dit moment opgenomen in Israël. Het gebied was de woonplaats van een van de oudste beschavingen ter wereld. Het land heeft door de geschiedenis heen verschillende officiële godsdiensten gekend. Vanaf 331 was het Christendom de enige legale godsdienst, maar dat duurde slechts 337 jaar. Jersulam werd toen verklaard als de heilige stad van de Islam, omdat de profeet Mohammed van de top van de Temple Mount naar de hemel zou zijn gegaan. In de volgende eeuwen wisselden het Christendom en de Islam elkaar af totdat in 1291 de Islam de enige officiële godsdienst werd. Na de eerste Wereldoorlog kwam Palestina in handen van Groot-Brittanië. Zij schiepen de staat Transjordan onder leiding van koning Abdullah. In 1948 begon er een oorlog tussen de Israëlische Arabiërs en Joden. Ondertussen breidde de staat Transjordan zich uit naar de westelijke oever van de Jordaanse rivier en hernoemde de staat zich Jordanië. Koning Hussein kwam aan de macht in 1953 en het land kwam in een economische bloeiperiode door het opkomende toerisme en hulp van de Verenigde Staten. De zes dagen oorlog in 1967 maakten een einde aan deze bloei, toen Israël de macht over de Westelijke oever terugkreeg. Jordanië verloor binnen 6 dagen de motor van de economie en de akkergebieden en kreeg daarvoor in de plaats een paar duizend vluchtelingen uit Palestina. In 1994 tekenden Jordanië en Israë een vredesverdag waarmee ze afspraken maakten over het afschaffen van economische barrieres en de samenwerking op het gebied van veiligheid en water. Tegelijkertijd maakte Jordanië afspraken met de PNA van Yasser Arafat en verbeterde het land de relaties met Koeweit en Saudi Arabië. Koning Hussein had ervoor gezorgd, dat het land steeds meer op een democratie begon te lijken, maar door zijn dood in februari 1999 werd de toekomst van het land weer onzeker. Een aantal weken voor zijn dood had de koning zijn oudste zoon, Prins Abdullah, benoemd tot zjin opvolger.

Geografie

Jordanië wordt in het noorden begrenst door Syrië, in het westen en zuiden door Saudi Arabië en in het westen bij Israël. Het land heeft drie verschillende geografische zones; de Jordaanse Vallei, het plateau van de oostelijke over en de westelijke oever. Jordanië is een klein land met een rare vorm. Een verhaal zegt dat de rare oosterse grens was gecreërd door Winston Churchill nadat hij een lunch met heel veel alcohol had genuttigd. In het noorden van het land vindt u vooral wouden van pijnbomen en akkergebieden vol met olijven en eucalyptus. Verder richting de Dode Zee wordt het klimaat te droog en kan de vegetatie niet meer overleven. Hier zijn vooral modder en zoutvlaktes te vinden. In deze woestijn-gebieden zult u camlen, zandratten, en woestijnvossen aantreffen. Jordanië staat bekend om haar prachtige waterlandschap met een groot aantal verschillende tropische vissen en koraalriffen.

Cultuur

De meeste feestdagen in Jordanië zijn Islamitisch. Het belangrijkste feest is de Ramadan. Tijdens deze maand vast iedereen tussen zonsopgang en zonsondergang volgens de vierde pilaar van de Islam. Als u rond deze tijd het land bezoekt, moet u er zich dus van bewust zijn dat de meeste mensen om u erg hongerig zijn. Het einde van de Ramadan is Eil ad-Fitr. Dat is een groot feest waarbij iedereen gezamenlijk bidt, vrienden bezoekt, cadeautjes geeft en vooral veel eet. Een ander belangrijk Islamitisch feest is Eid al-Adah in februari. Dit feest geeft aan wanneer het tijd is voor de moslims om op pelgrimtoch naar Mekka te gaan. Een niet religieuze feest dag is Onafhankelijkheidsdag op 25 mei.

Gastvrijheid is een heel belangrijk deel van het Arabische leven. U zult zeer gastvrij ontvangen worden door de Jordaanse families, vooral door diegenen die in de woestijn leven. Dit komt door de traditie, dat de meeste woestijnreizigers zonder voedsel, water en onderdak het woestijnleven niet zouden overleven. Overal waar u in Jordanië komt, zult u welkom geheten worden en uitgenodigd worden voor wat eten of een kop thee.

Klimaat

Jordanië heeft een Mediteraan klimaat en heeft hierdoor een van de meest aangename klimaten ter wereld. Er zijn een aantal duidelijke seizoenen. Zo zijn de zomers droog en warm tot heet, terwijl de winters nat en koel tot koud zijn. Soms vinden er zelfs sneeuwstormen plaats in de winter. Januari is de koudste maand met een gemiddelde temperatuur boven de 7,2 graden. De temperatuur bereikt haar hoogste punt in Augustus. De meeste regen valt dus in de wintermaanden en varieert van 660mm in het noordwesten tot minder dan 127mm in het oosten van het land. De beste perioden om het land te bezoeken zijn de lente en de herfst. Hierdoor vermijdt u de hete zomer en de koude winterwinden.

Praktische informatie

Veiligheid

Jordanië is een politiek stabiel en veilig land. Uiteraard komen kruimeldiefstalletjes en zakkenrollen wel voor, maar wanneer u goed op uw spullen let en de nodige voorzorgsmaatregelen neemt, hoeft u zich hier ook geen zorgen over te maken. De meeste toeristen die uit Jordanië terugkeren, hebben zelfs meer verhalen over verloren bezittingen, die netjes werden teruggebracht, dan over diefstal.

Vaccinaties en Gezondheid:

Wij adviseren u om water alleen te drinken als het gekookt is of op een andere manier gesteriliseerd is. Melk wordt ook afgeraden, behalve als het gekocht is in een verpakking waarop staat dat het gepasteuriseerd is. Melkproducten zijn vaak van ongepasteuriseerde melk gemaakt en zouden daarom ook vermijdt moeten worden. In de plattelandsgebieden loopt u voornamelijk veel risico met water en voedsel. Eet alleen vlees en vis dat goed doorbakken is en groente dat gekookt is. Salades kunnen een verhoogd risico dragen.U wordt aangeraden om alleen goedbereid vlees en vis te eten, wat warm geserveerd moet worden. Salade en mayonnaise bevatten vaak ook verhoogd risico. Groenten moeten gekookt worden en fruit geschild. Andere gezondheidsrisico’s zitten in de hitte en uitdroging.

Visum en paspoort

Een paspoort dat bij de aankomstdatum in Jordanië nog minimaal 6 maanden geldig is. Een visum wordt ter plaatse geregeld, de kosten bedragen ongeveer € 15,- (10 Jordaanse dinars). Bij meer dan 5 personen is het visum gratis en heeft u geen pasfoto’s nodig met uitzondering van de 15-daagse Syrie, Libanon en Jordanië rondreis. Voor deze reis is er momenteel een negatief advies.

Fotograferen

Fotograferen is over het algemeen geen probleem. Wanneer u een foto wilt maken van inwoners van Jordanië dient u het uit beleefdheid eerst te vragen. Met name moslim-vrouwen kunt u niet zomaar fotograferen.

Eten & drinken

Volgens de Islam is het verboden om varkensvlees te eten en alcohol te drinken en deze regels wordt in Jordanië in grote mate nageleefd. Dit geloof heeft ook de neiging tot scheiding van mannen en vrouwen. U zult in veel eetgelegenheden dan ook alleen maar mannen tegenkomen, omdat vrouwen er niet toegelaten worden. Vrouwen kunnen meestal in een apart vertrek, ‘ family room’, dineren. Als Jordaniërs ergens uit eten gaan, zullen ze vaak groepsmaaltijden bestellen. Deze bestaan meestal uit mezzeh gevolgd door de hoofdgerechten die gedeeld kunnen worden. U zult vaak khobz aantreffen bij de Jordaanse gerechten. Andere gerechten zijn felafel, shoarma en fuul.

Geld en valuta

De munteenheid van Jordanië is de Jordaanse Dinar. Bankbiljetten hebben de volgende waarden: JD20, 10, 5 en 1, en 500 fils. Er zijn munten met de waarden van 500, 250, 100, 50, 25, 20, 10, 5 en 1 fils.

Bankpassen en creditcards

In de grote steden als Amman en Aquaba kunt u gebruik maken van de geldautomaten, zelfs op de luchthaven kunt u pinnen. Traveller cheques in Euro’s kunt u meenemen, maar het verzilveren is niet altijd mogelijk.Credit cards zijn goed te gebruiken. American Express en Visa worden bijna overal geaccepteerd, maar MasterCard en Diners Club hebben een wat beperkter bereik.

Contant geld en travellers cheques

U kunt erg makkelijk uw geld omwisselen bij banken, wisselkantoren en de meeste hotels. Elke dag worden de wisselkoersen gepubliceerd in de lokale kranten. U wordt aangeraden om travellers te gebruiken in Amerikaanse dollars. Dit is om onverwachte verhoogde wisselkosten te vermijden. De import van zowel lokale als buitenlandse valuta is onbeperkt. De export van de lokale valuta is beperkt tot JD300. De export van buitenlandse valuta is beperkt tot de hoeveelheid, die ingevoerd en aangegeven is

Tips (fooi)

In de betere hotels en restaurants is meestal al een fooi van 10 procent toegevoegd aan de rekeningen. In kleinere restaurants wordt er een fooi van u verwacht, die overeenkomt met de service die u gehad heeft. Taxi-chauffeurs kijgen over het algemeen geen fooi.